duminică, 20 februarie 2011

Zilele babei Dochia

Calendarul de primăvară, adica luna martie,  începe cu Baba Dochia şi zilele ei, supranumite Zilele babei, încep de  pe data de 1 martie pîna pe data de 9 martie, care semnifică moartea Dochiei, aceste zile aduc cu ele o vreme capricioasă, schimbătoare, în care razele calde ale soarelui  se întrepătrund cu ploaia, lapovița sau chiar viscolul.

Se zice că atunci cînd e vreme bună, baba urcă veselă pe munte, iar cînd e vreme urîtă, coboară nervoasă, cînd își întoarce cojoacele pe dos, e vreme urîtă.  Despre Baba Dochia tradiţia populară spune că, în timp ce urca pe munte cu turma sa de oi,  a pus rămăşag cu omătul şi cu frigul că ea este mai voinică decât ei. Frigul s-a întărâtat, baba şi-a pus cele nouă cojoace şi frigul n-a avut ce-i face. Când a început să ningă, baba şi-a întors un cojoc pe dos şi tot ea a fost cea mai tare. Tot schimbându-se vremea, baba a început să-şi lepede din cojoace. Lepădând câte unul, în fiecare zi, a rămas fără nici unul şi a îngheţat, transformându-se în stană de piatră, ea și turma ei de oi.


Cîteva zile ne mai despart de luna marte și de zilele Dochiei. Fie ca sunteti superstițioși, fie că vreți să vă amuzați, alegeți-vă Baba și așteptați cu nerăbdare și curiozitate ce vă rezervă Baba Dochia pentru acest an.

Femeile și bărbații " își alegeau cîte o zi, care semnifică baba lor" din perioada de 1 martie-9 martie. Vremea din ziua aleasa sau "baba", avea darul să prezică cum va fi anul celui care a ales-o. Vreme frumoasă: fericire, belșug, împliniri, iar vremea rea: dificultăți, eșuări...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu