luni, 28 februarie 2011

1 Martie

  Bucurați-vă de soare, bucurați-vă de ghiocei, bucurați-vă de frumoasele zile ale primăverii și primiți cu drag mărțișorul în sufletele voastre!
  Firul alb e sănătate, iar cel roșu- posperitate. Amîndoua  împreună, formeaza o cununa de
succes și voie bună...

  Vă doresc să aveți parte de o primăvara fericită, cu multe bucurii, zîmbete și împliniri, să vă bucurați cu toții de razele calduțe ale soarelui, care să vă mîngîie cu dragoste și iubire... 

Pupici primăvăratici!!!


Mărțișoare norocoase

Dacă încă nu v-ați hotărît ce fel de mărțișoare să dăruiți persoanelor dragi, vă vin eu în ajutor cu cîteva sugestii...
mărțișorul alb cu roșu
marțișorul cu buburuza norocoasă
mărțișorul cu potcoava norocoasă
mățișorul cu trifoiul norocos
mărțișorul coșarului norocos


vineri, 25 februarie 2011

Mărțișorul


Mărțișorul este sărbătoarea tradițională, care anunță sosirea primăverii. Cu această ocazie se ofera doamnelor și domnișoarelor mărțișoare, simbol al binelui și bunăstării, dar știți care e legenda mărțișorului...

Odată soarele coborî într-un sat, la horă, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit şi l-a răpit dintre oameni, închizându-l într-o temniţă. Lumea se întristase, păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndrăznea să-l înfrunte pe zmeu.  Dar într-o zi, un tânăr voinic s-a hotărît să plece să salveze soarele. Mulţi dintre pământeni l-au condus şi i-au dat din puterile lor ca să-l ajute să-l cîștige pe zmeu şi să elibereze soarele. Drumul lui a durat 3 anotimpuri: vara, toamna şi iarna, în sfîșit a găsit castelul zmeului şi au început lupta. S-au înfruntat zile întregi până când zmeul fu doborît. Slăbit de puteri şi rănit, tânărul eliberă Soarele.
Acesta se ridică pe cer înveselind şi bucurând lumea. A reînviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns să vadă primăvara. Sângele cald din răni i s-a scurs în zăpadă alba, pe când aceasta se topea, răsăreau flori albe, ghioceii, vestitorii primăverii. Pâna şi ultima picătură de sânge se scurse în zăpada imaculată.
De atunci tinerii împletesc doi ciucuraşi: unul alb şi unul roşu. Ei le oferă fetelor pe care le iubesc sau celor apropiaţi. Roşul înseamnă dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului, albul simbolizează sănătatea şi puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.
Sărbătoriți prima zi de primăvara oferind mamelor, copiilor, tinerelor fete și doamnelor un mic simbol pentru a vă exprima dragostea și recunoștință.Mărțișorul realizat dintr-un fir alb și unul roșu este un pandantiv care aduce noroc, sănătate și fericire...

marți, 22 februarie 2011

Ninge

...ca-n povești!!! Cu toate că au mai ramas zile numărate, pîna vine primăvara, iarna, se pare că nu vrea să cedeze așa ușor, ninge și e fooooarte frig...
Apropo... ați făcut în această iarnă omuleț-de-zăpadă?
E micuț, dar drăguț....zic eu!!!

duminică, 20 februarie 2011

Zilele babei Dochia

Calendarul de primăvară, adica luna martie,  începe cu Baba Dochia şi zilele ei, supranumite Zilele babei, încep de  pe data de 1 martie pîna pe data de 9 martie, care semnifică moartea Dochiei, aceste zile aduc cu ele o vreme capricioasă, schimbătoare, în care razele calde ale soarelui  se întrepătrund cu ploaia, lapovița sau chiar viscolul.

Se zice că atunci cînd e vreme bună, baba urcă veselă pe munte, iar cînd e vreme urîtă, coboară nervoasă, cînd își întoarce cojoacele pe dos, e vreme urîtă.  Despre Baba Dochia tradiţia populară spune că, în timp ce urca pe munte cu turma sa de oi,  a pus rămăşag cu omătul şi cu frigul că ea este mai voinică decât ei. Frigul s-a întărâtat, baba şi-a pus cele nouă cojoace şi frigul n-a avut ce-i face. Când a început să ningă, baba şi-a întors un cojoc pe dos şi tot ea a fost cea mai tare. Tot schimbându-se vremea, baba a început să-şi lepede din cojoace. Lepădând câte unul, în fiecare zi, a rămas fără nici unul şi a îngheţat, transformându-se în stană de piatră, ea și turma ei de oi.


Cîteva zile ne mai despart de luna marte și de zilele Dochiei. Fie ca sunteti superstițioși, fie că vreți să vă amuzați, alegeți-vă Baba și așteptați cu nerăbdare și curiozitate ce vă rezervă Baba Dochia pentru acest an.

Femeile și bărbații " își alegeau cîte o zi, care semnifică baba lor" din perioada de 1 martie-9 martie. Vremea din ziua aleasa sau "baba", avea darul să prezică cum va fi anul celui care a ales-o. Vreme frumoasă: fericire, belșug, împliniri, iar vremea rea: dificultăți, eșuări...


...

Concentrată

Un final destul de reușit... încearcă și tu


Varicela

Mai tîrziu sau mai devreme, toți trecem prin "mîinile" varicelei ( vărsat de vînt), este o boala contagioasă, se manifestă prin erupții de pete roșii,  dureri abdominale, sau chiar o senzație ușoară de greață în timpul erupției, apare febra de 38-39,4 grade C, care durează de la 2 pîna la 4 zile, scărpinarea sau ruperea acestor pete, duce la formarea unor cruste și se pot infecta cu bacterii. Un copil  cu vărsat de vînt  trebui izolat aproximativ o săptămînă, ținut în casă pînă cînd cad toate crustele.